Loading...

Ako užívať bylinné kvapky (tinktúry)

08.11.2023 23:43

Nasledujúci návod na užívanie tinktúr od nami odporúčaného bylinkára, pána Pavla Kadaňku je možné použiť aj na dávkovanie tinktúr ktoré vyrábajú iní bylinkári, napríklad pani Jarmila Podhorná (Nádeje) alebo MUDr. Zbyněk Mlčoch.

Každé 50 ml balenie obsahuje cca 1000 kvapiek tinktúry, údaj sa môže ľahko líšiť podľa viskozity prípravku. Pokiaľ nie je na etikete prípravku uvedené inak, užívame všeobecne tinktúry Bylinné kvapky takto:


Rýchly návod:

  • dospelí 3x denne 15 kvapiek pod jazyk, premnúť v ústach a potom kvapky prehltnúť, v prípade nepríjemne pálčivého pocitu je možné týchto 15 kvapiek nakvapkať na kávovú lyžičku, pridať zhruba rovnaké množstvo vody, aplikovať pod jazyk, premnúť v ústach a prehltnúť, alebo …
  • 3x denne 20 kvapiek do úst a prehltnúť (bez aplikácie pod jazyk a bez premnutia v ústach), alebo …
  • 3x denne 20 kvapiek do vody či čaju (napríklad z dôvodu odporu k alkoholu) a prehltnúť
  • deti od 3 rokov (pokiaľ nie je na etikete podávanie deťom výslovne zakázané) 3x denne podávame do vody či čaju toľko kvapiek, koľko je im rokov (teda napríklad u osemročného dieťaťa 3x denne 8 kvapiek)
  • aj u detí je možné kvapky nakvapkať do čaju či vody s teplotou maximálne 45 ° C, dôjde k odparu časti liehu, vyššie teploty môžu rozkladať niektoré termolabilné účinné látky
  • prípravky odporúčame podávať minimálne 15 minút pred požitím nápoja či stravy, ale je lepšie užiť tinktúru po jedle, než vôbec
  • pri podávaní viacerých druhov prípravkov odporúčame odstup tiež 15 minút medzi jednotlivými prípravkami, ale nie je to nevyhnutné
  • u niektorých akútnych ťažkostí dávkujeme prvý deň každé 2 hodiny (Echinacea, A-stop, Priedušky...)
  • prípadnú prestávku v užívaní nie je potrebné robiť skôr, ako po 6 týždňoch, aj tak je účinnejšie namiesto týždennej prestávky nasadiť iný prípravok s rovnakým účinkom


Pri akútnych problémoch sa dostavujú výsledky väčšinou niekoľko hodín až dní, stačí teda jedno 50 ml balenie prípravku.
Chronické stavy ustupujú podstatne pomalšie, prvé výsledky sa väčšinou dostavujú po niekoľkých týždňoch či mesiacoch. Tu je potrebné 2 až 6 balení prípravku. Väčšinou je vhodné po 3 - 6 týždňoch užívania urobiť týždennú prestávku, prípadne vymeniť prípravok za iný s rovnakým alebo podobným účinkom.

Tip pre netrpezlivých: nakvapkajte si na svoju kávovú lyžičku požadované množstvo kvapiek a zapamätajte si vzdialenosť hladiny od okraja lyžičky. Kvapátko vyberte z fľaštičky a všetky ďalšie dávky odmeriavajte touto kávovou lyžičkou. Prípadná drobná nepresnosť v dávkovaní nie je na závadu.

Spresnenie odporúčanej dennej dávky podľa hmotnosti:

Dennú dávku uvedenú v predchádzajúcom odseku je možné upraviť podľa hmotnosti užívajúceho a to aj napriek tomu, že vyššie uvedené dávkovanie väčšinou býva dostačujúce. Výpočet používame v prípade, že sa účinok neprejaví dostatočne rýchlo, razantne, alebo keď vieme, že sme voči prírodným prípravkom menej vnímaví.

Jedna z možností je dávkovanie podľa hmotnosti – 1 kvapka na každý kilogram hmotnosti rozdelená do troch dávok. Teda napr. človek s hmotnosťou 72 kg môže úplne bezpečne užívať 3x denne 24 kvapiek. U onkologických prípadov je vhodné toto množstvo ešte zdvojnásobiť – jedná sa najmä o tinktúry O-stop, Anonna, Eleuterokok a pod.


Kombinácia tinktúr a užívanie viacerých tinktúr naraz:

Častou otázkou je, či je možné tinktúry kombinovať. Áno, je.
Pre zaujímavosť, predávamecca 900 druhov tinktúr, pri kombinácii dvoch tinktúr vzniká 404.550 možností, pri kombinácii troch tinktúr to je už 121,095.300 možností... Pri kombinácii 4 tinktúr to budú miliardy možností a tak ďalej.
Z toho je zrejmé, že nie je v ľudských silách poznať nuansy účinkov pri všetkých týchto kombináciách. A potom tu máme cca 8.000 schválených liekov a ich kombinácií ako medzi sebou, tak aj s tinktúrami. To sa už bude pravdepodobne jednať o stovky biliónov kombinácií... Neviem ani o tom, že by niekto systematicky skúmal interakcie samotných liekov z tých tisícov predpisovaných aj keď tam už ide niekedy o život. My máme jednu nespornú výhodu. Čisto prírodné látky, ktoré extrakciou získavame, sú veľmi, veľmi bezpečné takmer v akejkoľvek kombinácii.


Môžu prípravky užívať  tehotné a dojčiace mamičky?

Sme si vedomí toho, že alkohol nie je pre túto cieľovú skupinu oficiálne vhodný, denná dávka tinktúry však obsahuje približne iba toľko alkoholu, koľko si ho telo vyrobí z jedného suchého krajca zjedeného chleba! Alkohol je navyše látka telu úplne vlastná, telo si ho vytvára napr. z ovocia aj keď ste tehotná a aj keď dojčíte...

U bylín s dostupnými údajmi o ich bezpečnosti tieto uvádzam zvlášť pre tehotné a zvlášť pre dojčiace matky a to na konci textu patriaceho k tej ktorej rastline. Tam, kde údaj chýba, nám nie sú oficiálne údaje známe, alebo rastlina nie je pre túto skupinu konzumentov vhodná. Údaj pre tehotné je označený písmenom T a hodnotou 1 až 5 (známkovanie ako v škole), pre dojčiace je označený písmenom K, známky iba v hodnotách 1, 3 a 5. Text je navyše zvýraznený ružovou farbou. Príklad: T3/K1 . Vhodné byliny sú takto zvýraznené aj pri niekoľkých najbežnejších problémoch mamičiek. Hodnotenie vykonal Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Jeho hodnotenie sa môže rozchádzať s názormi Ministerstva zdravotníctva SR či s názormi niektorých českých expertov. (T=tehotné  K=dojčiace)

T1 - štúdie veľkého počtu tehotných nepreukázali škodlivé účinky pre plod
T2 - štúdie na zvieratách nepreukázali žiadne riziko, po podaní limitovanému počtu žien sa nevyskytli účinky škodlivé pre plod
T3 - štúdie na zvieratách neboli vykonané, po podaní limitovanému počtu žien sa nevyskytli účinky škodlivé pre plod
T4 - štúdie na zvieratách preukázali zvýšené riziko poškodenia plodu, po podaní limitovanému počtu žien sa nevyskytli účinky škodlivé pre plod
T5 - riziko poškodenia plodu
K1 - užívanie je možné
K3 - užívanie je možné s opatrnosťou
K5 - užívanie je kontraindikované


Ďalšie informácie:

Zvyčajná jednotlivá dávka 20 kvapiek obsahuje zhruba 0,4 g alkoholu. Pri predpokladanej rýchlosti odbúravania 1 g/10 kg telesnej váhy za hodinu a predpokladanej hmotnosti klienta 60 kg vychádza celková doba odbúravania alkoholu po užití jednej dávky na cca 4 minúty.


Tinktúry je možné po nariedení vodou 1:1 použiť aj na potieranie a na obklady. Vmiešaním tinktúr do vhodného masťového základu (napr. ambiderman) v pomere 1 : 3 rýchlo získame masť z potrebnej liečivej rastliny.

Nie je lepšie extrakčné činidlo, ako alkohol, nie je lepšie vstrebateľná potravina, ako alkohol (pri tinktúre s obsahom účinných látok) a nie je lepší prírodný stabilizátor, než alkohol. Preto alkohol – u nás potravinársky melasový kvasný velejemný lieh (etanol). Etanol je dokonca látkou natoľko bezpečnou, prírodnou a telu vlastnou, že sa nepovažuje za prídavnú látku - nezávislý odkaz tu: https://www.dtest.cz/ecka/514/e-1510-ethanol

Ďalšou nespornou výhodou našich kvalitných tinktúr oproti napr. odvarom a nálevom je oi fakt, že šetríte čas. Každodenná príprava čaju zaberie min. 20 minút a namiesto litrovej termosky s čajom máte pri sebe iba malú 50 ml fľaštičku. Navyše tinktúra sa do tela vďaka alkoholu podstatne lepšie vstrebáva, a to už sliznicami úst a pažeráka a ďalej v žalúdku a tenkom čreve.

Teda nech zákazník zauvažuje, či požiť úplne bezpečné množstvo alkoholu s veľkým benefitom v podobe extraktu z liečivej rastliny, alebo použiť pseudotinktúry s obsahom látok ako je sorban draselný či ďalšie podobné mňamky.

Prípravky sú notifikované Ministerstvom zdravotníctva Českej republiky. Schválenie je k nahliadnutiu v registri Rozhodnutie hlavného hygienika (RoHy)